19/7/10

Το καλοκαίρι το μυρίζεις...



Το καλοκαίρι το αισθάνεσαι στο σώμα· το μυρίζεις. Αναδίδεται ορμητικά μέσ’ απ’ την αισθαντική μνήμη, υλικό, σωματικό, κυρίαρχο.

Το καλοκαίρι μυρίζει κολόνια, τη μία και μοναδική κολόνια, με το μπουκέτο εσπεριδοειδών, το μπουκέτο μεσογειακού περιβολιού, ανοίγει τα ρουθούνια, εισβάλλει στον οσφρητικό εγκέφαλο και τον ημερώνει, λεμονανθοί, περγαμόντο, κίτρο, φράπα, νεράντζι, πορτοκαλανθοί· η κολόνια που τρίβουν τους ασθενείς και τους υπερήλικους στους καρπούς χέρια και στα στήθια, να τους δροσίσουν· η κολόνια που μοσχοβολούν οι καλοντυμένες κυρίες στους εσπερινούς, ιδρωμένες κυρίες που αερίζονται με βεντάλιες και φορούν στο πέτο του κεντητού πουκάμισου κόσμημα από γιασεμί ή γαρδένια, μείξη δροσιάς και μέθης· η κολόνια καθαρίζει το εικόνισμα του εορτάζοντος αγίου στον Μέγα Εσπερινό, δροσίζει το γυαλί από τα φιλήματα, το άρωμά της ανακατεύεται με το άρωμα ανθόνερου της Μεγάλης Αρτοκλασίας, ανακατεύεται με ήχους, καμπανίσματα, χαιρετούρες, παιδικά παιχνίδια, το φως του δειλινού που γέρνει στα ιώδη, σε αστικούς ναούς λαμπρούς και εξωκλήσια ξασπρισμένα, με σημαιάκια στο προαύλιο και ποδιές κεντητές μέσα, με άρτο γλυκανισάτο στο πάλλευκο μαντίλι· αυτό το φως κι αυτή η μυρωδιά είναι το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι έχει κι άλλες μυρωδιές. Ο γλυκάνισος του άρτου συναντά τον γλυκάνισο του ούζου, εναλλάξ με τη μαστίχα, ηδύποτα κεράσματα σε τραπεζάκια θαλάσσης, το γλυκάνισο του ούζου δεμένο με δριμύ χταπόδι λιαστό, πλάι στο καρνάγιο, με τα βαπόρια νυσταγμένα στο μώλο.

Σε ποτηράκια, σε μπολ και σε πιατάκια με νερό, γαρδένιες υπόλευκες σκορπούν τη μέθη τους· φούλια λεπταίσθητα· γιασεμιά περασμένα σε κλωστή ή καρφωμένα σε πευκοβελόνες, φέγγουν καθώς δροσερό απλώνει το σκοτάδι, και οι έφηβοι τιτιβίζουν ξεπνοϊσμένοι απ’ το φλερτ, κορίτσια τρυγόνες τινάζουν τα αρωματισμένα μέλη τους και τρέχουν κελαρυστά σε μοσχομυριστές πλατείες και αποβάθρες με αβληχρά οσμή πίσσας, το πλησίασμα και το σμίξιμο τελείται υπό τη σκέπη μυρωδιών: Eau de Cologne, γαρδένια, φούλι, γιασεμί...

Και κλωνάρια σγουρού βασιλικού, πράσινο και βαθύ μοβ το άρωμά του, διαπερνά το διαυγές πρωινό της λειτουργίας σε θαλασσινό ξωκλήσι, καλοκαιρινό τάμα νοικοκυραίων της διασποράς, εκεί όπου αναπαύονται οστά κεκοιμημένων 18ου αιώνος: Μαρουσώ, Δομένεγος, Μαργαρώ.

Ο γλυκύς και αψύς βασιλικός σημαίνει την έναρξη του πρωινού μαζί με το τραγούδι του κορυδαλλού· λιβάνι, κερί, ελαιόλαδο, κρασί μοσχάτο Σάμου· καθώς ο ήλιος ανεβαίνει, η θέρμη αρχίζει να θαμπώνει τον ουρανό· μια άλλη μυρωδιά σημαίνει νέα ώρα: ο καφές ψήνεται σε χάλκινο καμινέτο οινοπνεύματος, κερνιέται μαζί με παξιμαδάκια γλυκανισάτα αφράτα, μ’ ένα ποτηράκι μαστίχα από τη Χίο, για συχώρεση εκλιπόντων και παρόντων, κοπιώντων και καμνόντων.

Η τελετουργία συνεχίζεται στα βραχάκια, με αχινούς και πατελίδες και καβούρια, με μυρωδιά από θάλασσα φρέσκια σαν νιόκοπο καρπούζι, με μυρωδιές από ούζο, ξινότυρο κατσικίσιο, αίσθηση αλατιού στεγνωμένου στον βράχο. Η θάλασσα περιλαβαίνει όλες τις μυρωδιές, αυτή είναι το καλοκαίρι.

Βράδιασε. Απ’ την καλαμένια ντισκοτέκ σκορπούν μυρωδιές αντηλιακού και ίμερου και τζιν. Αργά, μόνος ενώπιον των άστρων που μπαίνουν στην ασβεστωμένη κάμαρα με άρωμα νυχτολούλουδου, τσακίζει μια σελίδα:

«Φίλε συ που ακούς, ακούς της ευωδιάς
των κίτρων τις μακρινές καμπάνες;
Ξέρεις τις γωνιές του κήπου όπου εναποθέτει
τα νεογνά του δειλινός ο αέρας;
Oνειρεύτηκες ποτέ σου ένα καλοκαίρι
απέραντο που να το τρέχεις
μη γνωρίζοντας πια Eρινύες;
Οχι.
Nα γιατί καταρκυθμεύω που οι βαριές
υποχωρούν αμπάρες τρίζοντας
κι οι μεγάλες θύρες ανοίγονται
στο φως του Ηλιου του Kρυπτού μια στιγμούλα,
η φύση μας η τρίτη να φανερωθεί.
Έχει συνέχεια. Δε θα την πω.
Kανείς δεν παίρνει τα δωρεάν.
Στον κακόν αγέρα ή που χάνεσαι ή που επακολουθεί γαλήνη.
Aυτά στη γλώσσα τη δική μου. Kι άλλοι άλλα σ’ άλλες.
Aλλ’ η αλήθεια μόνον έναντι θανάτου δίδεται.»

Tου Nίκου Γ. Ξυδάκη

ΥΓ. Φωτογραφία από τα έργα της κ. Ελπίδας Χατζημανώλη,δασκάλας του Εικαστικού Εργαστηρίου στο τμήμα του κοσμήματος στο Δήμο Κοζάνης.

4 σχόλια:

Γραφεας Πεζικου είπε...

Χωρίς να κολακεύω,γιατί δεν είναι στο χαρακτήρα μου,γράφεις πολύ ρομαντικά που από συγκίνηση πολλές φορές δεν μπορώ να τα εμπεδώσω,ειλικρινά πίστεψέ με είναι πλημμυρισμένα ευαισθησία μπράβο σου!Μπήκα αμέσως στα "30 χρόνια "και συνάντησα το blog της συγγαφέως Κυρίας baxer της έκανα ένα σχόλιο και μεταξύ των άλλων της έγραψα ότι είμαι γιος του Ταξιτζή που αγαπούσε και μονίμως χρησιμοποιούσε ο αείμνηστος Πατέρας της,'Αγγλος στη Καταγωγή Φιλέλληνας και πολυ Φιλοκαβαλιώτης όπως και η κόρη Του, ασχολούμενος στη πόλη μας επί σειρά ετών με το Καπνεμπόριο ως EXPER του Καπνού αλλά και ως εκπρόσωπος ξένων σιγαρεττοβιομηχανιών! Εξαιρετικός Κύριος που δεν ξεχνιέται εύκολα όλο με ένα χαμόγελο και καλοσύνη γεμάτος κάτι σπάνιο για φλεγματικούς βόρειους λαούς!Όπως και η αξιαγάπητη κόρη Του Κα Νoel Baxer!Χαιρετώ Καλή μου

dimitris είπε...

Αυτο ητανε ταξιδι, με μυρωδιες και εικονες, οτι καλυτερο για να ηρεμησει το ''μεσα'' μου, μετα απο μια δυσκολη ημερα.

Καραβάκι είπε...

κ. Χριστόδουλε,

Ρομαντικά μάλλον γράφει ο Ξυδάκης.Κι ευτυχώς που κάποιοι άνθρωποι διατηρούν ακόμη τις ευαισθησίες τους.Αλλιώς δεν ξέρω πως θα ήταν ο κόσμος τούτος.
Χαίρομαι που συναντήσατε μια παλιά γνώριμη στο 30.Και χάρηκα που τα είπαμε.Είχαμε καιρό να το κάνουμε αλλά πιστεύω ότι άξιζε η αναμονή.
Να είσαστε καλά και να μην ξεχάσετε τη βουτιά στη θάλασσα...
Την καλημέρα μου.

Δημήτρη,

Χαίρομαι στα αλήθεια που βρήκες στο καραβάκι την γαλήνη μέσα από το κείμενο του Ξυδάκη.Η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η τρέλα που έπεσε πάνω μας τον τελευταίο καιρό μόνο με ευαισθησία αντιμετωπίζεται.
Είναι ο μόνος δρόμος για να νιώθουμε καλά με τις ψυχές μας.

Γραφεας Πεζικου είπε...

H Βουτιά έγινε επώνυμα...